Keresés

péntek, 03 október 2008 18:20

A nagykanizsai Cserháti SZKI és a program kapcsolata (cikkrészlet)

„Az élet iskolája”  program a Cserháti Sándor Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium részére új, illetve rendhagyó, de használható módszereket hozott. Az iskola a kezdetektől fogva nyitott volt a diákok életét és gondolkodásmódját fejlesztő irányelvek felé, így a program támogató fogadtatásra talált.

 A résztvevő diákok több területen folyamatos és koordinált megerősítésre kerültek. Fontos célkitűzés, a program által megfogalmazott elképzelések mellett, az élethosszig tartó tanulás képességének megalapozása, illetve a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének biztosítása, s mindezek mellett felkészítésük a különböző társadalmi szerveződésekben történő helyes viselkedéskultúra kialakítására, illetve magára a helytállásra.

Az iskola élbeli résztvevője a HEFOP keretein belül szervezett képzéseknek és a megismert módszerek gyakorlati alkalmazásának. Ezt azért fontos megemlíteni, mert sok a hasonlóság a két program között. A különbözőségek és a párhuzamok összehangolása kiválóan szolgálja a két program – egymás mellett történő és egymást támogató – megvalósítását.

A diákok kezdetben kis gyanakvással, később megfelelő nyitottsággal fogadták a programot, melynek megvalósításában kiemelt segítséget nyújtott a GE nagykanizsai fényforrásgyára, akikkel az iskola már korábban is jó partneri kapcsolatokat ápolt. Együttműködésükkel, támogatásukkal izgalmasabb, érdekesebb, és tartalmasabb órákban volt részük a diákoknak. Külön köszönet illeti Nagyné Bujtor Gyöngyit, aki a GE részéről, mint HR szakember, szervező és kapcsolattartó szívén viselte a program sorsát. A programhoz elengedhetetlen volt az iskolavezetés – Johanidesz István igazgató – segítsége, támogatása.

A 2006/2007-es tanév során Gábris Jácint informatikatanár, osztályfőnök, és az osztálya (akkori 10/B) biztosította az iskola képviseletét a programban, illetve vett részt annak megvalósításában. Eredményességüket kiválóan bizonyítják a 2007. november 16-án megrendezésre került „Az élet iskolája Nyíltnapja” alkalmából átvett elismerő oklevelek, és az ott elhangzott – az iskolát, illetve a diákok és közreműködők munkáját – méltató gondolatok, elismerő szavak.

A 2007/2008-as tanévre 3 pedagógussal és 3 osztállyal bővült a programmegvalósítók köre: Godena Ildikóval és osztályával a 11/B-vel, Markó Eszterrel és osztályával a 10/E-vel, illetve Léránt Zoltánnal és osztályával a 10/C-vel. Gábris Jácint – mint tapasztalt programmegvalósító tanár – a kollegái mentorálásával foglalkozott, illetve kapcsolattartóként működött közre a Cserháti Sándor SZKI és a DIA (Demokratikus Ifjúságért Alapítvány) között.

Az iskola határozott álláspontja a program kivitelezésének támogatása és az ehhez szükséges feltételek biztosítása, szorosan együttműködve a DIÁ-val.

„Az élet iskolája” programról Gábris Jácint műszaki igazgatóhelyettes urat kérdeztük:

A 2006/2007-es tanévben, a saját osztályommal 5 projektet terveztünk és valósítottunk meg. Ilyen projektünk volt például az osztályterem dekorálása és beltéri felújítása, vagy a környezetvédelemmel és EU-val kapcsolatos témakörök feldolgozása. Az osztály ezen kívül egy programhonlapot is elkészített.

"A programnak milyen hatása volt a tanulókra nézve?" Észrevehető, illetve mérhető változásokat tapasztaltam. A projektek tervezése és kivitelezése csak egy kicsiny szelete a programnak. Annak lényegi része az óratervekben áll, melyek tartalmasak, és kiválóan használhatók. A diákok viselkedéskultúrája pozitív irányba fejlődött, jobban együtt tudtak működni egymással, javult a probléma- és logikai megoldó képességük, jelentősen fejlődtek az életviteli kompetenciáik. A GE szervezésében megismerkedhettek egy működő nagyvállalat egyes munkaterületeivel, azok fázisaival, az ott zajló folyamatokkal, és nem végső soron a munkaerőpiaci elvárásokkal, követelményekkel. A diákok közül többen is továbbképzéseken (Zalaegerszegen, Nagykanizsán, illetve Keszthelyen) vettek részt, a DIA szervezésében. Jobban nem is tudnám szemléltetni az egyes órák hangulatvilágát, mint ahogyan ők megfogalmazták: „tettre késznek és vidámnak” érezték magukat. Összegezve tehát elmondhatom, hogy a program hasznosságát kézzel foghatónak éreztem.

"Hogyan tovább?" Az első terminus 2007 júniusában lezárult, azonban megújult erővel és célkitűzésekkel vágtunk neki 2007 őszén is a folytatásnak. 3 új pedagógus kapcsolódott be a programba. Az újonnan csatlakozott osztályok már a tanév elején belekóstolhattak a program által nyújtott lehetőségekbe, hiszen a 11/B osztály például Fonyódon – teljes ellátással és érdekes tréningekkel – tölthetett el két napot, melyet az iskolavezetéssel, a GE-vel és a DIÁ-val közösen szerveztem meg a részükre. Továbbá, osztályonként 3-3 diáknak lehetősége volt meghallgatni, a 2007 novemberi nyíltnapon előadást tartó 11/B osztály beszámolóit Zalaegerszegen. A 2007/2008-as tanév végére több sikeres projektünk is megvalósult. Ilyen projekt volt például a városi egészségnap szervezésében való részvétel..

Sok sikert kívánok a program folytatásához!

Az iskola nevében is köszönöm, bízunk a sikeres folytatásban.

Nincsenek események

Eseménynaptár

December 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

"Cserháti Iskoláért" Alapítvány
adószáma: 18658323-1-20

alapitvanyCserháti idegen nyelvi alapítvány
adószáma: 19274975-1-20