Keresés

szombat, 20 november 2010 00:00

Cserháti Napok

Írta: Farkas Tünde

November 17-én, szerdán délelőtt kiállítás-megnyitóval kezdődött el a Cserháti Napok rendezvénysorozat az iskolában.  Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója nyitotta meg a kiállítást, melyen a tanulók fotókon keresztül az iskola történetével, és az iskola diákjainak munkáival ismerkedhetnek meg.

Délután 14 órakor városi szavalóversenyt rendeztünk, melyre nem csak a középiskolásokat, hanem az általános iskolásokat is meghívtuk. Farkas Tünde igazgató nő köszöntője után a Dr. Mező Ferenc gimnázium diákjai mutatták be Örkény egyperces novelláiból összeállított műsorukat, majd Dr. Márton  Alfréd , munkaközösség-vezető beszélt az író életéről, műveiről. A versenyen Örkény István Budapest című egyperces novellája volt a kötelező, szabadon választottnak pedig egy kortárs műnek kellett lennie.

Három kategóriában hirdetett eredményt a zsűri.

Általános iskolák:

  1. Németh Zalán (Zrínyi)
  2. Kósa Dániel (Bólyai)
  3. Szekeres Anett (Bólyai)

Középiskolák: 9-10. évf:

  1. Kupó Márton (Batthyány)
  2. Roósz Péter (Batthyány)
  3. Cseszkó Delinke (Batthyány)
  4. Pati Szabina (Cserháti)

11-12. évf:

  1. Czupi Áron (Batthyány)
  2. Vörös Richárd (Széchenyi-Zsigmondy)

18-án csütörtökön délután idegen nyelvi délutánokkal folytatódott a Cserháti Napok rendezvénysorozata. Az iskola diákjain kívül általános iskolás tanulók is részt vettek az angolosok és németesek vetélkedőin. Országismereti teszteket, játékos, ügyességi feladatokat (virsli-evés, jódlizás, hajfonat-készítés) kellett megoldaniuk a csapatoknak.  A délután nagyon jó hangulatban telt el. A két idegen nyelvi munkaközösség el is határozta, hogy ezentúl miden évben meghívják az általános iskolák tanulóit is a már hagyományos rendezvényükre.

November 19-én ünnepségen emlékeztünk meg a Cserháti Sándor Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium 70 évéről az iskola tornacsarnokában jelenlegi és volt diákok, tanárok és a meghívott vendégek.  Az ünnepélyen visszaemlékezések hangzottak el az intézmény „hőskorából” (50-60-70-es évek), fejlődéséről, a legdinamikusabb 90-es évekről. Dr. Lendvai Béla, Szabó Vince, Szabó Gyula a valamikori diákok, Dr. Kalamár Jánosné, Somogyi András és Janzsó Antal pedig a volt tanárok szempontjából elevenítették fel a múltat.  Farkas Tünde igazgató nő bemutatta a születésnap alkalmából összeállított emlékkönyvet, melyben a Cserhátiban dolgozott pedagógusok és tanult diákok emlékeznek. A könyvet az teszi érdekessé, hogy a ma tanárai és tanulói is leírják érzéseiket, tapasztalataikat az iskoláról. Kiosztásra került a Cserháti díj is, melyet ebben az évben az iskola egy technikai dolgozója, Spollár Ferencné kapott.  Az ünnepség után a vendégek és a diákok a felújított Cserháti szobrot koszorúzták meg, majd a „menza-parti”hangulatában megrendezett állófogadáson kötetlen beszélgetésekkel zárult a mindenki számára emlékezetes délután.

November 20-án, szombaton az érdeklődő általános iskolások nyílt nap keretében ismerkedhettek meg a Cserhátiban induló képzésekkel. Az általános tájékoztató után a diákok és szüleik csoportokban bejárhatták az épületeket, a műhelyeket, a laboratóriumokat, megismerkedhettek a könyvtárral, láthattak érdekes fizikai kísérleteket, megtekinthették a 70. évfordulóra összeállított kiállítást is. A csoportvezetők és a helyszínen lévő pedagógusok minden kérdésükre választ adtak. A könyvtárban egy Cserháti-kvíz kitöltésére buzdították őket. A beküldők apró jutalomban részesülnek majd.

2019 dec. 20
Karácsonyi ünnepély

Eseménynaptár

December 2019
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

"Cserháti Iskoláért" Alapítvány
adószáma: 18658323-1-20

alapitvanyCserháti idegen nyelvi alapítvány
adószáma: 19274975-1-20