Keresés

péntek, 08 június 2012 11:44

Szakmai osztálykirándulás - beszámoló

Május 17-én mi a Nagykanizsai Szakképző Iskola és Kollégium Cserháti tagintézményének 11. C osztályos tanulói, a kirándulásunkat hosszú, síneken való gyaloglás után a Zalaszentgrót határában (tüskeszentpéteri v.m.) Coca Cola Magyarország Kft. Natur Aqua ásványvíz palackozó üzemében kezdtük meg. /Coca-Cola HBC Magyarország Kft./

Az üzemlátogatás célja az volt, hogy mi elektronika tagozatos tanulók megtudjuk, hogy hol kezdődik a szakma. A gyártótérbe lépés előtt, egy kis videót láthattunk arról, hogyan is zajlik a gyártás az üzemben és milyen főbb folyamatai vannak. A gyártás teljesen automatizálva van, mint ahogy láthattuk. Minden gép PLC vezérlésű technológiával működik.

A gyártás „nyers” PET palackokkal kezdődik,  amit később egy kazánban felmelegítenek, hogy utána 40 bar nyomáson a kívánt formára fel tudják fújni. Mielőtt a frissen a föld alól felhozott, 25°C-os ásványvizet a palackokba juttatnák, az előtt ezt a vizet megfelelő hőmérsékletre le kell hűteni, csak aztán kerülhet a palackokba. Ezen kívül semmi mást nem csinálnak a vízzel. Miután a palackba bejutatták a vizet, azt egy automata gép kupakkal lezárja. Ezután kezdődik a palackok címkézése a megfelelő színű címkékkel. (kék: erősen buborékos, zöld: gyengén buborékos, rózsaszín: szénsavmentes). A palackokat egy futószalag a következő megállóhoz továbbítja, ahol a palackok csoportba rendeződnek és előkészítik tömbös zsugorfóliázásra. Ezt követően ezek a csoportok is egy nagyobb tömbbe lesznek rendezve egy raklapon és az egészet egy automata kar körbe tekeri műanyag fóliába a könnyebb szállíthatóság kedvéért. Az ásványvizek kiszállítás előtt egy hónapot állnak karanténban, megfigyelés alatt, hogy nem-e alakul ki bennük valamilyen baktérium általi fertőzés. A palackokat a gyártás különböző szakaszaiba futószalagok juttatják el. A futószalagok egyből leállnak, ha a palackok felborulnak. Egy érzékelő érzékeli a hibás illetve selejtes palackokat és azt rögtön eltávolítja a futószalagról. A gyárban palackoznak ízesített ásványvizet is „Emotion” névvel. A gyártási folyamatokat egy külön számítógép figyeli és kiszámolja, hogyan lehetne gazdaságosabb a termelés.

Következő megállónk a zalaszentgróti termál és élményfürdő volt, ahol egy jó fürdés és hamburger után meglestük a fürdő gépházát is. Itt részletesen el lett magyarázva, hogy hogyan is cserélik és fertőtlenítik a vizet. A víz pH értékének beállítása is automatikusan történik. Egy érzékelő megméri a víz pH értékét, és ha az valamilyen irányba (savas, lúgos) irányba elmozdul, azt rögtön egy befecskendező korrigálja egy ellentétes pH értékű anyaggal. Persze itt a vezérlés nem csak PLC technológia, hanem relés megoldás is előfordult (még).

A következő megállónk már Dötk volt. Itt egy jó pihenés és szórakozás után megismerkedtünk a hazai ökológiai gondokkal és néhány ökologikus újraépítési tanácsot kaptunk. Megnéztük a fából épült bemutató házat, aminek a falát borító festékében túró van keverve. (még mindig nem hisszük el!)

Egy tanösvényen végigvonulva egy kis idegenvezetéssel láthattuk a megújuló és nem megújuló energiaforrásokat valamint, hogy ezek milyen káros hatással lehetnek hazánkra.

A kirándulás szakmai részről nagyon hasznos volt: már tudom, hogy hol kezdődik a szakma!...:{)

Nagykanizsa, CSERI-elektro, 2012.06.06. Zalavári Csaba 11.C

Tovább a kategóriában: « TeSzedd!
Nincsenek események

Eseménynaptár

Szeptember 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

"Cserháti Iskoláért" Alapítvány
adószáma: 18658323-1-20

alapitvanyCserháti idegen nyelvi alapítvány
adószáma: 19274975-1-20