Keresés

hétfő, 28 április 2014 08:51

Cserhátisok Olaszországban

Dél-olaszországi látogatáson vett részt 2014. április 8-12 között öt diák és két tanár a Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Cserháti Tagintézménye képviseletében. 2013-ban indult ez a projekt az EU által támogatott egész életen át tartó tanulás Comenius iskolai együttműködések alprogramja keretében, melynek hivatalos nyelve az angol. Célja, hogy a résztvevő olasz, lengyel, szlovák, magyar partneriskolák bemutassák saját országukat a maguk készítette képregények, filmek, kiállítások segítségével és létrehozzanak egy útikönyvet.

A második találkozó helyszíne a Nápoly-közeli Rionero in Vulture városában volt, ahol a résztvevők közösen dolgoztak a vállalt feladatok teljesítésében. A magyar vendégek a Vezúv és Nápoly látványa mellett sok más felejthetetlen élménnyel gazdagodtak. A vegyes csoportokban versengő diákok Gallipoli Cognato természetvédelmi területen térkép és iránytű segítségével tájékozódási feladatokat oldottak meg. Megcsodálhatták a vadregényes Basilicata régió híres barlangvárosát, Materát, ahol Pasolini forgatta a Máté evangéliuma vagy Mel Gibson A passió című filmjét. Útjuk során ellátogattak többek között Venosa és Monticchio településekre.

Rionero városának az 1980-as földrengés után épített középiskolájában a négy nemzet képviselői bemutatták országuk városait, nevezetességeit, nemzeti parkjait a saját maguk készítette reklámfilm segítségével. Az eddig összeállított képregények, fotók felhasználásával kiállítást is rendeztek itt, az intézményben, tehát ilyen módon a tágabb közönség is betekintést nyerhetett a közös munkába.

A házigazdák hangulatos műsorral kedveskedtek a vendégeknek, amelyből nem hiányozhatott a zene, a tánc és a helyi ételek sem. A következő találkozóra Nagykanizsán kerül sor novemberben, amikor az útikönyv harmadik fejezetét dolgozzák ki a résztvevők.

 Faludi Zoltán projektkoordinátor