Keresés

hétfő, 13 április 2015 06:55

Újabb Androidos tapasztalatok, programozási sikerek

A BME Mobil Innovációs Központ 2015-re meghirdette az 1app elnevezésű alkalmazásfejlesztő versenyt. A megmérettetés egy fordulóból állt, egy – a versenykiírásnak mindenben megfelelő – Androidos alkalmazást kellett a csapatoknak elkészítenie a szükséges dokumentációkkal együtt valamelyik elterjedt mobil platformra (Android, Windows Phone, iOS). A kiértékelés szigorú szakmai szempontok alapján történt.
Iskolánk egy csapatot indított a versenyen:
Cseri-droid: Aradi Róbert és Hervai Dávid 10A osztályos tanulók, felkészítő tanár: Gábris Jácint.

A csapat 2015. március 28-án (szombaton) Budapesten, a BME „I” épületében részt vett a legjobb csapatok számára megrendezett konferencián, ahol a versenyeredmény kihirdetésén túl értékes szakmai előadásokat is meghallgathattak, különböző kategóriákban. A rendezvényre elkísérte őket Széphegyi Dániel 9C osztályos tanuló is, aki egyébként a korábbi és a leendő csapat tagja. A versenyen többnyire olyan diákok indultak, akik évek óta foglalkoznak az Android operációs rendszerre írt alkalmazások programozásával, és akik kifejezetten informatika szakképzésből érkeztek, illetve jelentős versenytapasztalattal bírnak. Számos egyetemi hallgató nevezett a versenyre. A szoros küzdelemben a dobogóra ugyan nem jutott fel a cserhátis csapat, de a fentiek tükrében és a korábbi országos PENdroid versenyen elért 5. helyezés mellett újfent szép eredményről beszélhetünk.

A cserhátis csapatok az egyéni felkészülés mellett külön foglalkozás során gyakoroltak a versenyre. Az iskola képzési profiljában újként jelenik meg a távközlési terület, melynek keretén belül a diákok megtanulhatják majd az okos-készülékek kezelését, programozását. Ezáltal, reményeink szerint lehetőség nyílik majd arra, hogy a jövőben több csapattal is részt vehessünk hasonló témájú versenyeken.

Megkértük a Cseri-droid csapat két tagját, Aradi Róbertet és Hervai Dávidot, hogy ismertessék röviden, milyen alkalmazással neveztek a versenyre:

„A Bandi Kalandjai Speciális Limitált Android Kiadás egy nem hagyományos kalandjáték Android rendszerre. Ilyen játék még nem készült Androidra. A játék műfaja ugyanis egy leegyszerűsített, a mai igényekhez alkalmazkodó point and click. A Bandi Kalandjai egy történetet mutat be, némi humorral fűszerezve. Főhőse Bandi, egy huszonéves ember, aki elvesztette a lakáskulcsát, így kizárta magát a házából. Nekünk, játékosoknak kell segíteni Bandit kulcsa megtalálásában. Ilyen egyszerű alaphelyzettel indul a játék, ez azonban a történet előrehaladtával tovább bonyolódik, olyannyira, hogy a játékban megjelennek a valóságban nem létező dolgok is, mintha egy álomban lennénk. Ezt az érzést erősíti a szereplők nem mindennapi viselkedése, dialógusai, illetve Bandi monológjai.”

A Cseri-droid csapat jelenleg is többféle alkalmazáson (oktatási, valamint játék kategóriákban) munkálkodik, melyekkel nevezni kívánnak a következő versenyekre.