Keresés

Forrás: http://zaol.hu/hirek/marcell-hobbija-az-elektronika-1730194

Nagykanizsa – Zenélő Tesla tekercset, azaz Amplitúdó modulált Tesla tekercset készített a nagykanizsai Pál Marcell, amivel első helyen végzett a Magyar Elektrotechnikai Egyesület versenyén.

Pál Marcell az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának elsős hallhatója, középiskolásként a nagykanizsai Cserháti szakközépiskolába járt.

– Régóta terveztem már, hogy készítek egy Tesla tekercset, foglalkoztatott a téma és az egyesület pályázati kiírására el is készítettem – mondta Pál Marcell érdeklődésünkre. – Maga a tekercs nagy feszültséget és nagy frekvenciás váltó áramot állít elő, amihez hozzá lehet érni, vagyis áramütés nélkül megúszható az érzékszervi tapasztalás, maximum égési sérülést szenved tőle az ember (tette hozzá viccesen). De azt is csak kis mértékben. A pályázatra néhány oldalas összefoglalót is kellett írni a főbb szempontokkal, mi is ennek a tekercsnek a lényege. Eredendően oktatási eszköznek készült, a jövőben a tervek szerint iskoláknak forgalmazzák majd bemutató eszközként.

Közelebbről – laikusoknak is felfogható módon – Marcell így magyarázta a tekercs működését.

– Van benne egy sima hálózati transzformátor, ami a 230 voltos hálózati feszültségből állít elő 50 V-os hálózati feszültséget, hogy ne szenvedjünk áramütést a tekercs primer, elsődleges részén. A vezérlő elektronika egyenáramból újra váltakozó, nagy frekvenciás feszültséget állít elő. Ez – a képet megnézve – a nagy tekercsben a hosszúkás réz színű tekercs, ami egy csőnek néz ki, van rajt 1200 menet. Ez állítja elő a kimenetén az 50 kilovoltos feszültséget az 50 voltból, ami 5 cm-s ívnek, kisülésnek, szikrának képzelhető. Ezt a vezérlő elektronikát egészítettem ki egy ún. amplitúdó moduláló áramkörrel, vagyis gyakorlatilag hangfrekvenciás jelet, például mobiltelefont vagy laptopot rákapcsolva és zenét rákötve ez a kisülés kiadja a zenének a hangját. Úgy működik, mint egy hangszóró, hasonló elven. Itt a térfogat változása adja ki a hangot. Úgy működik, mint ahogy hangszórónál a membrán megrezgeti a hangot, csak itt a kisülés – aminek térfogata van és változik – berezegteti a levegőt.

Na de mire jó ez? – kérdezhetnénk. Mint Marcelltől megtudtuk gyakorlatban is alkalmazzák a tekercset, például fénycsöveket teszteltek vele, mivel ha azokat a tekercs mágneses teréhez közelítik, akkor felvillan a fénycső, az energiatakarékos és a neon is. Alkalmazzák emellett a kozmetikában is bőrfertőtlenítőnek a nagy feszültséget, illetve látványos fizikai kísérletek bemutatásához.

- Ez nem új találmány, illetve csak az elektronikája egyedi, saját tervezés – folytatta. – Az interneten sok minden olvasható. Tanulmányoztam a tekercs működési elvét, aztán megterveztem és összeraktam egy áramkört. Három hónapig készült, az idő fele kísérletezéssel telt, a többi számolással. A zsűri értékeléskor is figyelembe vette, hogy milyen kísérleteket lehet vele bemutatni, másrészt figyelték a küllemet, a működést, a biztonságot, érintésvédelmet, illetve a belefektetett munkát is. Az oklevél mellé pénzjutalom is járt.

Marcellnak nem ez volt az első „találmánya”, amivel nevezett a pályázatra, korábban egy csöves gitár erősítőt készített, ami jól szerepelt, de nem volt látványos. A másik próbálkozás pedig egy mágnesen lebegtetés volt, ami olyan elven működik, mint a mágnes vasút. Ez utóbbi 4. lett három éve ugyanezen a pályázaton, vagyis a fiatalembert már régóta foglalkoztatja a téma.

– A fizika, a villamosság sok embernek idegen, kevesen vetik bele magukat, speciális érdeklődés kell hozzá. Neten sok videót néztem fizikai kísérletekről, amik nagyon megfogtak, de a valóságban nem láttam ilyeneket, ezért kezdtem el építeni – magyarázta az indíttatást. – Jó lenne, ha az iskolákban minél több látványos fizikai kísérletet mutatnának be és nem csak a száraz tananyagra meg a számolásra jutna idő. Többeknek ez a téma azért idegen, fehér folt, mert a gyakorlatban nem látnak ilyeneket, pedig a fizika körülvesz minket. A háztartásban is megfigyelhető, például a víz áttöltése palackból, vagy a bor a hordóból, ott a vákuum és a gravitáció van a központban.

Marcell azt mondja, nem sokan kísérleteznek a diákok közül, viszonylag kevés a hozzá hasonló csodabogár.

2015. október 04., 06:50 szerző: Korosa Titanilla

 

 1Nemcsak a szűkebb régiónkban, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében érdeklődnek a fiatalok a győri ezred és a légvédelmis katonák mindennapjai, ezzel együtt a Magyar Honvédség iránt, hanem Zala megyében is. Ezúttal a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskola és Kollégium meghívásának eleget téve közel négyszáz fiatal ismerkedett meg közelebbről az alakulattal.

A középiskola a héten ünnepelte fennállásának 76. évfordulóját, melynek keretében az intézmény vezetése három napos szakmai-2kulturális rendezvény során több programmal is kedveskedett diákjai számára. Ehhez járult hozzá a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, amely ezúttal nemcsak katonákat, hanem technikai eszközöket is kiállított a rendezvényen. A többórás utat követően a fiatalok nagy örömére egy Mistral ATLAS rakéta indítóállvány és egy Mercedes Unimog sebesültszállító terepjáró gépjármű érkezett a helyszínre.

Az intézmény évfolyamainak valamennyi osztálya egymást követve, forgószínpadszerűen látogatta meg az Arrabonás bemutatót az iskola sportpályáján. Igy néhány óra leforgása alatt közel négyszáz diák ismerkedett meg a győri alakulat alaprendeltetésével, fő feladataival, fegyverrendszereivel, missziós tevékenységével, határvédelmi szolgálatával. A rövid tájékoztató előadások alatt az ezredről forgatott kisfilmek, rakéta éleslövészetekről készült videók testközelbe hozták a fiatalok számára a rakétaezredet.

3Az „elméleti ismereteket” követően a fiataloknak azonnal lehetőségük is volt birtokba venni az ezrednél rendszeresített egyik légvédelmi rakéta fegyverrendszert, a francia Mistralt. Az Atlas indítóállványba ültek be a gyerekek és tanáraik is, majd az eget pásztázva néhány pillanat erejéig belekóstolhattak a légvédelmi lövészek életébe. Mindeközben az eszköz rajparancsnokától minden szakmai információt megkaptak a technika működésére vonatkozóan.4

Legalább ekkora érdeklődés kísérte a terepjáró mentő bemutatását is. A diákok megnézhették a gépjármű teljes felszerelését, és gyakorolhatták „sérült” társuk hordágyra-helyezését és mozgatását is. Műszaki beállítottságú fiatalemberek lévén, az eszközöknél természetesen nem maradhatott el a vezetőfülke és a motorház alapos szemrevételezése sem.

A Magyar Honvédség szempontjából az ilyen rendezvények nem titkolt célja a toborzó tevékenység is. Ezt a célkitűzést is nagyban segítette, hogy az alakulat által vezényelt katonák között valamennyi állománykategória képviseltette magát, így a gyerekek célirányosan is kérdezhettek tiszttől, altiszttől és legénységi állományú katonától is. A kiscsoportos, kötetlen beszélgetések alkalmával a személyes tapasztalatokra irányuló kérdések mellett nagyfokú érdeklődés mutatkozott a fegyverek, a missziók, az alkalmassági vizsgálatok, valamint a továbbtanulás témaköreiben.

5A nagykanizsai Cserháti Sándor Szakképző Iskola és Kollégium és a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred több hónapos kapcsolatra tekint már vissza. Februárban a határ mellett szolgáló, a Dunántúli Ideiglenes Alkalmi Kötelék állományába vezényelt győri katonákat hívta meg a város egy középiskolai rendezvényre, majd az esemény sikerén felbuzdulva a Cserháti iskola 6pedagógusai rendhagyó osztályfőnöki órákra is meginvitálták a Rába-parti alakulat honvédeit. Ezeken a pályaorientációs foglalkozásokon a 15-18 éves korosztály néhány osztálya már képet kapott a katonává válás folyamatáról és a győri ezred bemutatásán keresztül tájékozódtak a Magyar Honvédség egészéről is. Májusban pedig tanulmányi kirándulás keretében az intézmény egyik osztálya utazott Győrbe és látogatta meg az ország egyetlen légvédelmi alakulatát.

Az intézmény igazgatója, Péterváriné Kiss Sarolta elmondta: Nagykanizsa évtizedeken keresztül ún. katonaváros volt, a város és térsége mindig a nyugat-magyarországi régióhoz tartozott. Az idetartozást erősíti az is, hogy az oktatási intézmény közlekedés ágazatban, elektronikában, távközlésben képez diákokat, így rendszeres a kapcsolat a győri egyetemmel és az AUDI gyárral. Ezt a vonalat kívánták erősíteni azzal is, hogy a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred támogatásával a diákok tájékozódjanak arról, hogy milyen lehetőségek várnak rájuk a Magyar Honvédségben - emelte ki az igazgatónő.

Forrás: http://raketaezred.hu/index.php/hirek/friss-hirek/988-nagykanizsan-jartak-a-raketaezred-katonai-es-technikai-eszkozei

Szerző: Cseszreginé Csekei Judit szds.

 

 

szerda, 14 szeptember 2016 17:41

1/13.B osztály

1/13.B osztály Autószerelő

Osztályfőnök: Ring Balázs

Keresztféléves képzés

szerda, 14 szeptember 2016 17:37

1/13.AM osztály

13. osztály Automatikai technikus

Osztályfőnök: Tukacs Attila

Keresztféléves képzés

csütörtök, 19 november 2015 14:04

31 Ipari gépész

OKJ 34 521 04

3 éves szakközépiskolai képzés

Az ipari gépész:

- A képzést azok számára ajánljuk, akik műszaki beállítottságúak és kedvet éreznek a különféle gépek szereléséhez, karbantartásához.
- A képzés a régi OKJ-ban szereplő géplakatos, szerkezetlakatos képzés elméleti és gyakorlati anyagát foglalja magában.
- Az iparban használt gépeket, berendezéseket javít, karbantart, üzemszerű működésüket biztosítja.
- Alkatrész felújítási, szerelési feladato kat, beüzemelési tevékenységeket végez.
- Áramlástechnikai gépeket (szivattyúk, kompresszorok), hőerőgépeket szerel, javít, hibát elhárít.
- Műszaki méréseket, vizsgálatokat, minőségellenőrzést végez.

A képzés gyakorlatorientált, 70% üzemi gyakorlat, 30% elméleti oktatás.

Az ipari gépész szak, hiányszakmának minősül, ezért a jól tanulók ösztöndíjban részesülnek.

Részletek itt

csütörtök, 19 november 2015 14:03

30 Gépi forgácsoló

OKJ 34 521 03

3 éves szakközépiskolai képzés

A gépi forgácsoló:

- Feladata fémből, színesfémből és nemesfémes anyagokból különféle (tengelyek, tárcsa, szekrényes és egyéb) geometriai kialakítású, többnyire gépiparban gyártott termékek alkatrészeinek részegységeinek forgácsoló gépeken történő elkészítése (gyártása) adott műszaki rajz, műhelyrajz alapján.

A gépi forgácsoló szakképzettség megszerzése után 1 év alatt CNC gépkezelő végzettséget is szerezhetsz.

A képzés gyakorlatorientált, 70% üzemi gyakorlat, 30% elméleti oktatás.

A gépi forgácsoló szak, hiányszakmának minősül, ezért a jól tanulók ösztöndíjban részesülnek.

Részletek itt

csütörtök, 19 november 2015 14:01

09 Autótechnikus

OKJ 55 525 01

Az autótechnikus:

- A képzés során a tanulók elsajátítják a gépjármű megfelelő karbantartási, diagnosztikai javítási, ápolási és bontási, valamint gazdasági és munkavédelmi ismereteket.

Az autótechnikus az autóelektronikai műszerész, vagy az autószerelő végzettségre épülő 1 éves képzés.

Részletek itt

csütörtök, 19 november 2015 13:58

09 Autószerelő

OKJ 54 525 02

Az autószerelő:

- A képzés során a tanulók elsajátítják a gépjármű megfelelő karbantartási, diagnosztikai javítási, ápolási és bontási, valamint gazdasági és munkavédelmi ismereteket.

A szakgimnázium befejezése és a szakmai érettségi megszerzése után 1 év alatt versenyképes szakmát szerezhetsz.

Részletek itt

csütörtök, 19 november 2015 13:55

09 Autóelektronikai műszerész

OKJ 54 525 01

Az autóelektronikai műszerész:

- Méréseket végez, jegyzőkönyvet készít, motorkód alapján adatbázisból beállítási, mérési adatokat keres. Kiválasztja a szükséges anyagokat, szerszámokat, műszereket, készülékeket, mérő és ellenőrző eszközöket. A technológiai folyamatok helyes sorrendjében végrehajtja a tényleges gyártást, felújítást.

Részletek itt

csütörtök, 19 november 2015 13:46

08 Elektronikai technikus

OKJ 54 523 02

Az elektronikai technikus:

- Elektronikai, analóg és digitális áramköröket tervez, épít, üzemeltet és dokumentál.
- NYÁK lemez készítést, gyártást irányít.
- Alkalmazza a számítógépes tervezőprogramokat, a számítógépes szimulációkat.
- Dokumentációk alapján összeállítja a mérőrendszert, méréseket végez és végeztet.
- Gyártórendszert, gépeket kezel és működtet. Irányítja a gyártórendszert és a gépkezelőket. Irányítástechnikai rendszereket, PLC-t és mikroszámítógépes egységeket programoz.
- Részt vesz az ipari gyártórendszerek karbantartási munkáiban. Tesztprogramokat telepít és futtat számítógépen.
- Mechatronikai rendszereket működtet.

A végzettség rendkívül hasznos azok számára is, akik villamosmérnöki pályára készülnek. A felvételinél plusz pontokat jelent számukra.

Részletek itt

1. oldal / 26