Értesítés a 2020/21-es tanévre sport ágazatra (0091 kód) jelentkezett tanulóknak.

A 2020. március 23., illetve március 30-ára meghirdetett kötelező fizikai alkalmassági felmérés a járványügyi helyzetre való tekintettel elmarad. Ez a felvételi eljárás folyamatát és a sportosztály szeptemberi indulását nem befolyásolja. A tanulót a felvételi eljárásban ez hátrányosan nem érinti.

Megértésüket köszönjük!

Keresés

kedd, 19 április 2016 09:03

Beszámoló a Szakmák éjszakája rendezvényről

szakmák éjszakája szakmák éjszakája Képek a galériában
szakma ej 2016 033 szakma ej 2016 042

"A Szakmák éjszakája országos rendezvénysorozat nagykanizsai programja számtalan érdeklődőt, általános iskolást, felnőttet és pedagógust vonzott a rendezvénynek helyet adó Kanizsa Centrumba.

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum intézményei a szakmák teljes tárházát bemutatták a péntek este 18-tól 22 óráig tartó ingyenes rendezvényen. A megjelenteket Bene Csaba, a házigazda szakképzési centrum főigazgatója köszöntötte. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) alelnöke. Megnyitóbeszédet Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője mondott.

Bene Csaba köszöntő szavaiban kiemelte: reményeik szerint az újszerű kezdeményezésnek két év múlva szép eredménye lesz, és e találkozó kapcsán sikerül majd elérni, hogy egyre többen választják a szakképzést, és egyre többen szeretnék kétkezi munkával megkeresni a boldogulásukhoz szükséges jövedelmet.

Bihall Tamás a MKIK részéről üdvözölte az országos rendezvény megnyitását. Örül annak – jegyezte meg, hogy a kormánnyal együtt dolgozhatnak a duális képzés magyarországi megvalósításán. El szeretnék érni, hogy 2018 végéig teljes körű legyen a szakmát tanulók száma a vállalatoknál. Azt szeretnék, hogy a Magyarországon működő vállalatok minél nagyobb számban vállaljanak szerepet a tanulók nevelésében. A jelenlegi mintegy kilencezres számot 2018-ra a duplájára, 18-20 ezer főre tervezik emelni. Azt tapasztalja – mondta az alelnök, a vállalkozások várják a fiatalokat, a fiatal szakembereket, és egyre inkább perspektivikus jövőképet tudnak biztosítani a munkahelyek. Megjegyezte, örömére szolgál az is, hogy ez a kezdeményezés, a szakmák éjszakája kapcsolódik a kamara által szervezett Szakma Sztár Fesztiválhoz, melyet pár óra múlva nyitnak meg Cseresnyés Péter államtitkár közreműködésével. Befejezésként felhívta a figyelmet még egy fontos eseményre: 2018-ban Magyarország rendezheti meg a Szakmunkástanulók Európa Bajnokságát, ahová 40 országból 1000-1200 fiatalt várnak.

Cseresnyés Péter államtitkár beszédében kiemelte: ezekben a percekben három városban nyitják meg a szakmák éjszakáját. Budapesten, Szegeden és itt Nagykanizsán. Több mint 300 helyszínen mutatják be azokat a szakmákat, ahová el szeretnék csalogatni az egy-két év múlva szakmát választó fiatalokat. Erre azért van szükség – mint ahogy az előbbiekben elhangzott –, mert sok területen szakemberhiány van. Az elmúlt években jelentős mértékben nőtt a foglalkoztatás Magyarországon – hangsúlyozta a politikus. A 3.800 ezer főről 4.300 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma. A foglalkoztatás növekedése is azt mutatja, igényli a magyar gazdaság a jól képzett szakembereket. Ez a tendencia folyatódni fog, és ezért van szükség arra, hogy ne csak a gimnáziumokban keresse minden fiatal a jövőjét, hanem találja meg a lehetőséget a szakképző intézményekben, szakközépiskolákban, szakgimnáziumokban. Ehhez azonban szükség van a szakképzési rendszer átalakítására. Végezetül Cseresnyés Péter a diákokat arra kérte, próbálják ki a különböző eszközöket a standoknál, mert a pályaválasztásnál nem járnak rosszul, ha egy jó szakmát választanak."

B.E.

Forrás: Kanizsa Újság (http://www.kanizsaujsag.hu/hirek/30690/szakmak-ejszakaja-nagykanizsan/)