szerda, 04 december 2013 12:44

Lengyel, magyar (még mindig) két jó barát…

 

Lengyelországi látogatáson vett részt november 20-24. között négy diák - Filó Martin, Horváth Ádám, Molnár Szilárd, Rácz Ferenc - és három tanár - Faluhelyi Adrienn, Szántó Gábor, Faludi Zoltán - a Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Cserháti Tagintézménye képviseletében. 2013 szeptemberében indult egy kétéves projekt az EU által támogatott Comenius iskolai együttműködések alprogramja keretében, melynek négy ország (Lengyelország, Olaszország, Szlovákia, Magyarország) a résztvevője.comenius

Magyarországot a Cserháti Tagintézmény képviseli. A projekt címe: Travelling Around Europe with Comic Books (Utazás Európában képregények formájában), a célja pedig, hogy a résztvevő diákok és pedagógusok minél többet megtudjanak egymás kultúrájáról, történelméről, hagyományairól, mindennapjairól. Emellett célkitűzés az is, hogy bátorítsák a diákokat az idegen nyelvek használatára, jelen esetben az angolra, felkeltsék a diákok érdeklődését a képregény készítés iránt, elősegítsék az egyes országok diákjai közötti kommunikációt, fejlesszék a diákok és tanárok körében az IKT- eszközök és a web 2-es technológia használatát. A projekttalálkozók során a résztvevők feladata, hogy bemutassák saját országukat képregény, filmek, bemutatók, kiállítások segítségével és létrehozzanak egy, a négy országot bemutató útikalauzt. Az első találkozó helyszíne a Krakkótól 120 km-re, északra található Czestochowa volt, ahol a résztvevők bemutatták egymásnak az előző hónapokban készített képregényeket országaik ünnepeiről, hagyományairól. A diákok a mindennapjaikról szóló kisfilmeket/videókat vetítettek le, melyek segítségével betekintést nyertek egymás életkörülményeibe. E mellett minden nemzet bemutatta jellegzetes ételeit egy élelmiszerstand létrehozásával, ahol a hungarikumoknak, különösen a szaláminak és méznek, nagy sikere volt. A résztvevők megosztották egymással az oktatással kapcsolatos tapasztalataikat, és közösen dolgoztak a pályázatban vállalt feladatok teljesítésén. A vonattal való oda- és visszautazás 1-1 napot vett igénybe, de a fáradságot feledtette a sok élmény, amelyben a csapatnak része volt. Az egyik legizgalmasabb része az ott tartózkodásnak az volt, hogy a magyar diákok lengyel családoknál laktak, így bepillanthattak vendéglátóik életébe,comenius megkóstolhatták a híres borscs levest, a burgonyagombócot, vagy éppen a pirogot. Az angol nyelv pedig nem csak a projektmunka idején volt jelen, hanem a családtagokkal folytatott beszélgetések során is. Átélték, hogy milyen sok szál köti össze a két nép történelmét, és, hogy ”lengyel, magyar (még mindig) két jó barát”. A résztvevő nemzetek közös kiránduláson vettek részt, melynek során ellátogattak Krakkóba, a híres wieliczkai sóbányába, a Jasna-Góra-i pálos kolostorba, amelyet Nagy Lajos királyunk alapított, megmásztak egy várromot, bepillantást nyertek a vidéki életbe traktoros sétakocsikázás formájában, kipróbálhattak tréfás népi játékokat. Nagy sikere volt a rönkfűrészelésnek, valamint a kanizsaiak számára nem ismeretlen gólyalábaknak.

comeniusA következő találkozóra 2014 tavaszán Dél-Olaszországban kerül sor Rionero in Vulture városában, ahol a nevezetességek, az éghajlat, a természet és annak védelme lesz a téma.

Faludi Zoltán projekt koordinátor