péntek, 19 december 2014 16:08

Külföldi partneriskolák a Cserhátiban

A Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Cserháti Sándor Tagintézménye olasz, lengyel és szlovák diákokat és tanáraikat látták vendégül az Egész életen át tartó tanulás Comenius iskolai együttműködések alprogramja keretében. A sorban harmadik találkozóra 2014 november 18-22. között került sor Lengyelország és Olaszország után Magyarországon.

A 2013-ban indult, EU által támogatott Utazás Európában képregény formájában című projektben a résztvevő országok iskolái bemutatják saját országuk történelmét, kultúráját, mindennapjait filmek, képregények segítségével. A munka egy internetes közösségi portálon, az eTwinning-en folyik, és az elkészült alkotásokat a diákok erre a felületre töltik fel. A végső cél egy közös útikalauz megszerkesztése angol nyelven, melynek során a résztvevők személyesen is ellátogatnak a projektben szereplő országokba.

A harmadik találkozóra Nagykanizsán került sor, ahol az olasz (Rionero in Vulture), a lengyel (Czestochowa) és a szlovák (Turany) vendégek , a cserhátis diákokkal együtt bemutatták a saját országukról készített képregényeket, kisfilmeket. A prezentációk után az Orff Ütőegyüttes, majd a Kanizsa Íjász Egyesület szórakoztatta a vendégeket. A programot játékos vetélkedő zárta. A Városházán Dénes Sándor polgármester a magyar iskolarendszer sajátosságairól tájékoztatta a látogatókat.

Az ötnapos találkozó során a résztvevők Nagykanizsa és a főváros mellett ellátogattak a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumba, és megcsodálhatták a Tihanyi Apátságot. A középkori hangulatot idéző Bikal tematikus élményparkja és a lovagi torna felejthetetlen élményt nyújtott mindenki számára. A búcsúesten a Zala Gyöngye táncegyüttes tartott fergeteges bemutatót, majd táncházat.

Faludi Zoltán projektkoordinátor