Egy meghatározó olvasmányélmény akár egy életre könyvmollyá teheti az embert. Varga-Szömös Bianka esetében még ennél is többről van szó: a nagybakónaki lány nemcsak az olvasást szerette meg, hanem az íráshoz is kedvet kapott. A Cserháti-iskola 9. osztályos tanulója meséket ír; két története már válogatáskötetekben is megjelent.

 A magyar népmeséken nőtt fel Varga-Szömös Bianka, de írni csak négy évvel ezelőtt kezdett egy ifjúsági regény hatására.Mire a könyv végére ért,azon kapta magát, hogy tollat és papírt ragad – a fiatal lány már akkoriban sem szeretett gépelni. Határtalan fantáziájára, íráskészségére akkori magyartanára is felfigyelt. Krénusz Ferencné arra bátorította tanítványát, hogy jelentkezzen egy meseíró pályázatra. Bianka szárnypróbálgatását rögtön siker koronázta.

– A legelső mesém egy csúf és igencsak rossz természetű királylányról szól, aki a történet végére nagy átalakuláson megy keresztül. A pályamunkám a zsűri tetszését is elnyerte, így beválogatták A mesélő ceruza című kiadványba. Az, hogy nyomtatásban láthattam a saját írásomat, alatta a nevemmel, nagy önbizalmat és lendületet adott a továbbiakhoz. Azelőtt csak a családomnak mutattam meg a meséimet, ma már azonban fontosnak érzem, hogy külső visszajelzéseket is kapjak.

Bianka legutóbb egy, a Fiatal Családosok Klubja által meghirdetett pályázaton indult, amelynek témája az egészséges életmód volt. A 15 éves lánynak nem kellett sokáig ötletelnie: akkoriban többször is megfordult fogorvosánál, így kézenfekvő volt, hogy a fogápolás fontosságáról írjon egy mesét. A csodaszer végül kategóriagyőztes lett, és bekerült a Mesés egészség című kötetbe, amelynek egy példánya természetesen a Cserháti-iskola könyvtárában is megtalálható.

– Egy időben gondolkodtam azon, hogy más műfajokba is belekóstolok, végül mégis maradtam a mesék világában, hozzám ez áll a legközelebb – mondja. – Egyébként nem hiszem, hogy ebből valaha is ki lehet nőni, hiszen minden mesének van valamilyen tanulsága, amiből nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is épülhetnek.

Az írópalántának kevés szabadideje van az iskola mellett, de ha támad egy jó ötlete, és kéznél van egy toll meg egy papír, nem sajnálja a szabadidejét. Amikor pont kerül egy újabb mese végére, édesanyja és nyolcéves unokahúga az első, aki elolvashatja azt. Bianka hamarosan megint kérheti két tesztolvasója véleményét, hiszen már kiszemelte a következő pályázatot, amelyen szerencsét próbál.

Nemes Dóra

Bianka csak a Kanizsa kedvéért ült írógép elé – történeteit tollal, papírra írja (Fotó: Gergely Szilárd)

Forrás: https://kanizsaujsag.hu/hir/201803/tehetsegmkutato-a-mesekbol-nem-lehet-kinoni

Eseménynaptár

Április 2019
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

"Cserháti Iskoláért" Alapítvány
adószáma: 18658323-1-20

alapitvanyCserháti idegen nyelvi alapítvány
adószáma: 19274975-1-20