Ősszel a cserhátisok három határon túli magyar területre látogattak.

05 Marosvasarhely thSzeptemberben a Határtalanul pályázat segítségével 40 diák járt Erdélyben. Megcsodálták a Partium, a Kalotaszeg, a Mezőség és a Székelyföld legfontosabb látványosságait. Nem találkoztak medvével Csíksomlyón, de mélyen hatott rájuk a barokk templom tisztasága. Segesváron hiába keresték Drakulát, nem táncoltak nekik a toronyóra bábjai, de megmászták a diákok lépcsőit és beleszagoltak egy szász város hangulatába. Nagyváradon tanúi voltak a város fejlődésének, Marosvásárhelyen a szecessziós Kultúrpalotában a kultúra, a Teleki tékában a tudományok előtt tisztelegtek. Megismerték a református templomok egyszerűségét Kalotaszegen. Jártak a magyarok által kevéssé ismert Nyárádszeredán, ahol az Elméleti Líceum vendégei voltak. 5 tartalmas, templom-látogatásokban gazdag, fárasztó nap után érkeztek haza, soha nem felejthető élményekkel.

Szeptember végén 5 diák és egy tanár járt Kárpátalján a Rákóczi Szövetség által szervezett tanulmányúton. A szövetség célja ezekkel a kirándulásokkal, hogy a 02 hataron thKárpát-medence különböző tájairól érkező magyar iskolások barátságot kössenek egymással és megismerjék egymás életét, miközben a magyar történelem jelentős helyszíneit is meglátogatják. Városnézés Beregszászon, tisztelgés Zrínyi Ilona hősiessége előtt a munkácsi várban és főhajtás a szolyvai emlékhelyen az elhurcolt magyarokra emlékezve. A három nap alatt a kulturális és történelmi emlékhelyek látogatása mellett megtapasztalták a határátkelés nehézségeit is. Nagy élmény volt számukra a felvidéki, partiumi diákokkal beszélgetni. A kirándulás résztvevői önkénteskedtek is, hiszen segítettek a Magyar Katolikus Karitásznak 35 kerékpárt átvinni az ukrán határon, hogy megörvendeztessék a kárpátaljai gyerekeket.

Októberben a Rákóczi Szövetség diákutaztatási pályázata segítségével 30 diák a Vajdaságba látogatott. Már több éves hagyomány, hogy Adán, a Műszaki iskola diákjaival együtt ünnepeljük október 23-t. A cserhátisok minden alkalommal irigykedve hallgatják, hogy az ottani diákok az érettségivel együtt megszerzik a szakmai végzettséget, s hogy nem kötelező nekik matematikából és történelemből érettségizniük. Az iskola körbejárása után kerül sor minden évben a focimeccsre, azzal a fogadkozással, hogy idén biztosan nyerni fogunk! Ebben az évben sem sikerült. Talán majd jövőre! A kiránduláshoz hozzátartozik Zentán a városháza és a szecessziós tűzoltóság megtekintése is. Idén sem hagytuk ki Szabadkán a csodaszép városházát, a felújított zsinagóga pedig elkápráztatott bennünket.

01 Ada th 03 munkacsi th 04 kolozsvar th 06 bolyaiak th

 

 

Eseménynaptár

Április 2019
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

"Cserháti Iskoláért" Alapítvány
adószáma: 18658323-1-20

alapitvanyCserháti idegen nyelvi alapítvány
adószáma: 19274975-1-20