NAGYKANIZSAI SZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégium

hatartalanul logoA cserhátisok kirándulása a Délvidéken. 2022. május 18-22.

1. nap:
6.45-kor indultunk. Elég sima és gyors volt a határátlépés. 13 óra körül értünk Szabadkára, ahol a csoportkísérőnk várt bennünket. Ő egy délvidéki magyar lány volt, Szegeden tanult.
Szabadkán megnéztük a csodálatos szecessziós Városházát, a városháza előtti teret a Zsolnai-szökőkúttal. Elsétáltunk a felújított zsinagógához, be is mentünk, majd Kosztolányi Dezső volt gimnáziuma és szobra mellett elhaladva a szintén felújított színház épületéhez jutottunk. Szabadka sétálóutcája mediterrán hangulatot tükröz.
Ezután a palicsi tó partján sétáltunk, ahol szecessziós fürdőépületeket láthattunk.
Késő délután Tóthfalura utaztunk, ahol a szállásunk is volt. Tóthfaluban megismerkedtünk az élni akaró vidék példaképének számító faluval, megtekintettük a parkokat és szobrokat, illetve az iskolát és akadémiát. A Délvidék legnagyobb Turul-szobrát, valamint Tóth József falualapító, János Pál pápa és a mártír pap, Szabó Dénes szobrát. Felkerestük a Mini-Délvidék parkot, ahol Délvidék nevezetességeinek makettjeit állították ki.

2. nap:
Zentán a díszes Városháza tornyában megnéztük a Zentai csata színvonalas kiállítását, a csata makettjét és azokat a tárgyakat, amelyeket a csata helyszínén tártak fel. Virágot helyeztünk el a zentai csata emlékművénél. Nem hagytuk ki a szecessziós tűzoltólaktanyát sem.
Meglátogattuk a Karácsonyi grófok településén a beodrai gőzgép, traktor és oldtimer múzeumot.
Délután Törökbecsén a templomkertben emlékeztünk az aradi vértanúra, gróf Leiningen-Westerburg Károlyra, aki felesége révén lett törökbecsei nagybirtokos. Majd a kultúrközpontban megtekintettük Becse várának makettjét, az aracsi pusztatemplomot bemutató kiállítási tárgyakat, illetve a frissen feltárt borjasi neolitikus település leletanyagát.
Megtekintettük a Türr István-zsilipet, ott ahol a Duna vize torkollik a Tiszába a Ferenc-csatornánál. Ellátogattunk a Than fivérek emlékére létrehozott emlékházba és interaktív parkba, ahol 28 tudományos interaktív játék – és eszköz kapott helyet.

3. nap:
Egy idegenvezető segítségével Zimonnyal és Belgráddal ismerkedtünk. Nagy sétát tettünk a várban, megemlékeztünk Hunyadi Jánosról a várban található emlék-kövénél. Séta a városközpontban. Szabadidő, majd utazás a második szállásra, mely nagyon érdekes helyen volt. Viminacium Arheológiai Park. Ez egy új „tábor”, 6 lakóépülettel és egy közösségi épülettel, ahol az étterem is volt.

4. nap:
Sikerült bejutnunk a felújított Galambóc várába, majd a Vaskapu-szoros Kis-Kazán szakaszán két csoportban sétahajókáztunk a Decebál szobor és a Trajnus tábláig majd vissza. Megcsodáltuk a Mirocs hegyi plató kilátóról a Kazán-szorost, csodálatos fotókat készítettünk.

5. nap:
Elindultunk haza. Útközben megálltunk Újvidéken, Szerbia második legnagyobb városában és bebarangoltuk a péterváradi erődítményt, a katakombákat, s közben ismerkedtünk az erőd és a hadsereg történetével.
Sétáltunk egyet Újvidék központjában, majd egy bevásárlóközpontban elköltöttük az utolsó dínárjainkat.