NAGYKANIZSAI SZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégium

2021-1-HU01-KA121-SCH-000005393
projektszámú Erasmus + pályázat megvalósítása
2022.08.01. - 2022.10.28

DSCN1459A negyedik ipari forradalomban új munkakörök és foglalkozások jönnek létre, így az iskolában tanított tartalmaknak is folyamatosan meg kell újulni. Ez az átalakulás, ezek az elvárások nagy kihívást jelentenek a szakmai képzés számára.
MA KELL OKTATNUNK A JÖVŐT!
Magas színvonalú szakmai ismeretekre csak modern, a korszerű eszközökkel felszerelt műhelyekben lehet megtanítani a fiatalokat. Erre kiváló lehetőséget nyújtott a Nagykanizsai Szakképzési Centrum 2021-1-HU01-KA121-SCH-000005393 projektszámú Erasmus + pályázata, amelynek keretében két cserhátis diák Mód Zalán és Tóth Benedek három hónapot tölthetett Olaszországban, Avezzanoban.
A szakmai program két részből állt: A kint tartózkodás első hónapjában, 2022 augusztusában a tanulók angol nyelvi képzésen vettek részt valamint projektmunkákat készítettek. 2022 szeptemberében és októberében pedig az Euroconic cégnél szakmai gyakorlatot teljesítettek. A cégnél CNC gépeken dolgoztak.
A fiúk mindennapjai nemcsak a munkáról és tanulásról szóltak, hanem több alkalommal jártak Rómában. Voltak Pescaraban, Aquila-ban, Nápolyban, Tivoliban. Megnézték a kihagyhatatlan nevezetességeket. Bejárták a Celano melletti szurdokat (Gole di Aielli Celano).
A diákok a három hónap alatt ismeretségeket kötöttek, megismerték az ország kultúráját, szokásokat, nemzeti értékeket. Új szakmai tapasztalatokat gyűjtöttek. Gyakorolták az idegen nyelvet. Angol nyelvi kommunikációjuk fejlődött. Ugyanakkor sok olasz szót, kifejezést, mondatot megtanultak. Az élet minden területén egyedül kellett boldogulniuk, így önállóságra tettek szert.
A projekt sikeresnek bizonyult. Terveink szerint 2023 szeptemberében három cserhátis diák utazik hosszútávú mobilitásra Olaszországba, Avezzanoba.