NAGYKANIZSAI SZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégium

Hosszútávú (három hónapos) mobilitás Avezzanoban

2021-1-HU01-KA121-SCH-000005393 projektszámú Erasmus + pályázat megvalósítása (2022.08.01. - 2022.10.28.)

A mobilitásunk 3 hónapig tartott, július 31-én utaztunk ki és október 28-án jöttünk haza. A 3 hónapot egy közel 50.000-es városba, Avezzanóban töltöttük a Fucino fennsík legnagyobb településén, Rómától mindössze 100 km-re. Mivel az "Olasz csízma" közepén voltunk, ezért több nagyobb várost meg tudtunk nézni. Rómában hatszor voltunk, ahol megnéztük az összes nevezetességet éjjel is és nappal is, mint például a Szent Péter Bazilikát, Pantheont, Trevi kutat és persze jártunk a pápák városában Vatikánban, ahol végigjártuk a vatikáni múzeumokat. Ezen kívül voltunk Nápolyban, Pompeiben ,L'Aquilaban, Pescaraban és több tengerparti városban, - így a 3 hónap alatt a strandolás sem maradt ki. A várost, ahol voltunk óriási hegyek ölelik körbe, ezért többször voltunk túrázni a közeli hegyeken és szurdokokban.
Az Erasmusnak része a felfedezés, de elsősorban a nyelvtanulásról és a szakmai tapasztalat szerzésről szól.
Tehát az ErasmusPro egy nagyon szuper program, aminek keretein belül meg lehet ismerkedni más országokkal és emberekkel; ezek kultúrájával, szokásaikkal és nemzeti értékeikkel. Ezenfelül -amiről igazából a program szól - rengeteg szakmai tapasztalatot lehet gyűjteni és kiválóan el lehet sajátítani egy vagy több idegen nyelvet.
Nekem az ErasmusPro az élet sok oldalán adott hasznos tapasztalatot tudást és élményt. Angol nyelvi ismeretem fejlődött az itt eltöltött idő alatt, mivel tartottak angol órát online és voltak helyben tartott tantermi óráim is.
Ezen kívűl az olasz nyelvből is tanultam sokat, mert kintlétem alatt kialakultak olyan szituációk, amikor olaszul kellett beszélnem. Eleinte csak google fordítóval tudtam kommunikálni, de aztán egy-két szó, később már több mondat is megragadt, amit már magamtól is tudok használni. Szakmai szempontból is lehet fejlődni, mert cégeknél voltunk kihelyezve, ahol megismerkedtem a munka világával.
Az önfenntartó életet is megismertem, mivel rá voltam szorulva arra, hogy saját magamat tartsam el, ezért megtanultam sütni, főzni, mosni és a többi. Ez a program adott még új barátokat és valóban rendkívűl közelről megismertem az olasz kultúrát. Az Erasmus hozzásegített sikeres tanulmányaimhoz.
Összegezve ez a program nagyon kiváló és mindenkinek ajánlom, aki sokrétű tapasztalatot szeretne gyűjteni az élet minden területén.

Mód Zalán
Nagykanizsa, 2022.11.08.

 Az Erasmus programom révén 2022.08.01.-2022.10.28.-ig egy Avezzano nevű városban lakhattam. Rengeteg tudással gazdagodtam, amelyek közül a legfontosabb számomra a szakmai tapasztalatszerzés és az angol nyelv fejlesztése volt elsősorban. Persze az angolórákon kívül tanultunk olaszul is egy keveset, aminek során megismerkedtünk az olasz kultúrával és a helyi szokásokkal is. Másrészt az önellátás miatt főzni tanultunk, házimunkát végeztünk és vásárolni jártunk, ezért talpraesettebbek, magabiztosabbak lettünk. Az avezzanoi Euroconic nevű cégnél dolgoztunk, ahol leginkább a CNC gépek használatát gyakoroltuk. Szabadidőnkben rengeteg lehetőségünk volt a kirándulásra, hiszen a régiónk rendelkezik gyönyörű hegyekkel, szép városokkal és még tengerpartal is. Szerencsénkre Róma is elég közel volt ahhoz, hogy többször is ellátogassunk oda és végig csodáljuk nevezetességeit, mint például a Colosseumot, a Pantheont és a Vatikáni Múzeumot.
Egy év múlva szeretnénk végezni a technikusi évemmel és alkalmasnak lenni egy egyetemre.
Bár pontosan még nem tudom, hogy melyik egyetemre jelentkeznék, de a szakmámon belül szeretnék továbbtanulni, ebben pedig az ErasmusPro rengeteget segít tapasztalatszerzés gyanánt. Másrészt, amióta nyelvvizsgát szereztem folyamatosan gyengült a nyelvi tudásom, de ez a program segített újra feleleveníteni.

Tóth Benedek
Nagykanizsa, 2022. 11. 05.